Na Štrbskom Plese spustili lyžovačku na svahu Interski

03.12.2010 Poprad

Štrbské Pleso 3. decembra (TASR) – Väčšina lyžiarskych stredísk dnes vďaka bohatej snehovej nádielke a technickému zasnežovaniu spustila zimnú sezónu.
Štrbské Pleso je stredisko, ktoré v minulých rokoch tradične spúšťalo prevádzku ako prvé. Dnes sa za symbolické jedno euro lyžovalo na svahu Interski.
„V prevádzke je lanovka na Mostíky a svah Interski, predpokladáme, že zajtra, keď sa počasie nezmení, tak spustíme aj svah Esíčko, ďalšie svahy budeme spúšťať podľa toho, ako nám bude priať počasie, “ povedal vedúci strediska Peter Tomko. Na svahu Interski sa momentálne nachádza do 70 centimetrov snehu, ide o zmes prírodného a technického snehu, takže podmienky na lyžovanie sú dobré.
Na svahu Esičko je v priemere okolo 50 centimetrov snehu. „Tento svah budeme upravovať túto noc, “ doplnil Tomko. Svahy Solisko a Furkota sa budú zasnežovať priebežne. Ľudí dnes prilákala na Štrbské Pleso najmä lyžovačka za symbolickú sumu, v predpoludňajších hodinách bolo na svahu približne 200 ľudí.
Podľa Lenky Maťašovskej z Parku Snow je veľký záujem o najväčšiu novinku tejto sezóny, a to Slovakia Super Skipas. „V priebehu prvej hodiny od otvorenia Infocentra sme predali sedem takýchto skipasov, “ povedala Maťašovská. Skipas je výhodný predovšetkým pre tých lyžiarov, ktorí si chcú vychutnať lyžovačku na viacerých svahoch počas jednej sezóny.
„Je to sezónny lístok, ktorý platí v Tatranskej Lomnici, v Jasnej, Starom Smokovci, v Liptovskej Tepličke, na Štrbskom Plese, na Donovaloch a vo Veľkej Rači, “ konkretizovala Maťašovská.
V minulom roku sa sezóna na Štrbskom Plese spustila až 15. decembra, takže asi o dva týždne neskôr ako teraz. Tomko predpokladá, že ľudí do Tatier prilákajú predovšetkým výhodné skipasy a sezóna by tak mohla byť o čosi lepšia ako v roku 2009. Počas minulej sezóny navštívilo stredisko pod Soliskom 71.390 platiacich návštevníkov, čo je o približne 15.000 viac ako v sezóne 2008/2009. Najväčšiu časť klientely tvorili Slováci, do Tatier sa začali vracať aj poľskí návštevníci.
 

Vyberte región